גידול קנאביס – שלבי גידול
- בדומה לכל היצורים החיים, צמח הקנאביס עובר מספר שלבי התפתחות ככל שהוא גדל ומתבגר.
- כדי לגדל קנאביס בהצלחה, חשוב להבין את השינויים שהצמח עובר במהלך מחזור חייו, מכיוון שכל שלב של גידול דורש טיפול שונה מקודמו.
- מאמר זה מציג תובנות בנוגע לאופן שבו צמח הקנאביס עובר בין מחזור למחזור, ואת האחריות שמלווה בכל מחזור.
- ניתן לפרק את מחזור החיים של הקנאביס לארבעה שלבים מזרע ועד הקציר, כל אחד מהשלבים דורש כמויות שונות של אור, חומרים מזינים, מים ותנאים סביבתיים.
שלבי ההתפתחות של הצמח
הספרות המקצועית מתארת שלושה מצבים עיקריים של התפתחות הצמח – כאשר לכל שלב מחזור אור שונה.
נביטת זרעים (בדרך כלל בין 5-10 ימים)
- השלב הראשון בחיי צמח הקנאביס מתחיל בדרך כלל בזרע. בשלב זה, הצמח רדום וממתין בסבלנות למים שיעוררו אותו לחיים.
- ניתן לראות את איכות הזרע על ידי צבעו ומרקמו. זרע איכותי צריך להרגיש קשה ויבש, ולהיות בצבע חום בהיר עד חום כהה. זרע לא מפותח בדרך כלל ירקרק או לבן וכנראה שזרע שכזה לא יינבט.
- בשלב ההנבטה, הנבט בתוך הזרע פורץ בצורה של שורש. השורש ינוע כלפי מטה בעוד שגבעול השתיל יגדל כלפי מעלה. במקביל להתפתחות השורשים העלים הראשונים צומחים, שני עלים מעוגלים יצמחו מתוך הגבעול בשלב שבו הצמח פורץ מתוך מעטפת המגן של הזרע, ובשלב זה יכול הצמח נחשב לשתיל.
- העלים ראשוניים שהצמח מניב אחראים לקליטת אור שמש הנדרש לצמח כדי להיות בריא ויציב. לאחר שלב הנביטה, ניתן להכניס את הזרע הנבוט למדיום המיועד לגידול (בדרך כלל לכלי הידרופוני).
שתיל (2-3 שבועות)
- כאשר הצמח הופך לשתיל, ניתן להבחין בהתפתחות עשירה של עלים. שלב זה דורש את הטיפול הרב ביותר. הצמח בשלב זה חשוף למחלות ולכן חשוב להיות זהיר מאוד בכמות המים והדשן שנותנים לשתיל. יותר מדי מים או דשן עשויים לפגוע בצמיחה.
- הצורך החשוב ביותר של הצמח בשלב הוא כמות מספקת של אור. כמות נכונה ומאוזנת של מים ואור יאפשרו לצמח לפתח שורשים חזקים יותר ועמידים יותר. כתוצאה מכך תתחילו לראות את עלי הצמח האופייניים במלוא תפרחתם.
ווגטטיבי- שלב הגדילה (3-16 שבועות)
- השלב הווגטטיבי של הקנאביס הוא השלב שבו הצמח עובר את השינוי החזותי הגדול ביותר. בשלב זה, הצמח עובר לכלי קיבול גדול יותר, והשורשים והעלווה מתפתחים במהירות.
- בשלב זה כמויות המים והאור גדלות באופן משמעותי מהשלב הקודם, בעוד שהאור הוא המרכיב החיוני ביותר לצמיחה תקינה. חשוב לציין כי בשלב שבו הצמח צעיר, הצמח זקוק למים קרוב לגבעול, אך ככל שהצמח גדל, השורשים גדלים כלפי חוץ ולכן יש להשקות את הצמח רחוק יותר מהגבעול, כך שהשורשים יוכלו להתפשט ולקלוט מים ביעילות רבה יותר.
- בשלב הגדילה הצמח יכול לגדול כ- 10 ס”מ ביום אחד בלבד. חשוב לספק בשלב זה את כל החומרים המזינים הנכונים לצמחים כדי שהצמח יתחיל לגדל ניצנים. משך שלב הגדילה משתנה מסוג קנאביס אחד לאחר. עם זאת, כאשר הכללים מבוצעים באופן מדויק, הצמח גדל בצורה בריאה ובמשך 3-5 שבועות ניתן לעבור לשלב הבא של ההתפתחות.
שלב הפריחה (8-11 שבועות)
- שלב הפריחה הוא שלב הגידול האחרון והארוך ביותר של הצמח. הפריחה מתרחשת באופן טבעי כאשר הצמח מקבל פחות מ- 12 שעות אור ביממה.
- בשלב זה מתפתחים ניצנים ושרף. ניתן לחלק שלב זה לשני תת-שלבים: שלב טרום פריחה ושלב הפריחה.
- שלב טרום פריחה מתחיל כאשר הצמח מקבל פחות אור – נשלט על ידי מחזור האור, במהלך שלב זה הצמחים זקוקים להרבה מים. יש מגדלים המשתמשים בדשנים מיוחדים כדי לשפר את היווצרותם של ניצנים ושרף – חומרים מזינים מבוססי אשלגן עשויים לסייע ולהאיץ את התהליך. לבסוף, בשלב הפריחה, ניתן לראות ניצנים גדולים עם ריח חריף.
- חשוב לציין כי צמחים נקבים מייצרים פרחים או ניצנים עם שרף, בעוד שזכרים מייצרים אבקה. ברגע שתוכלו לזהות את מין הצמחים, יש לבודד את הנקבות כדי להימנע מייצור זרעים. שלב הטרום פריחה הוא השלב האידאלי לקבוע את מין הצמחים שלך (כדי לבודד ולהשליך את הזכרים). בשלב זה הצמח יתחיל להראות את אברי המין שלו, ויש להרחיק את הזכרים כדי שהנקבות לא יגיעו למצב של הפריה.
אילוסטרציה המדגימה את הלחות האופטימלית בכל אחד משלבי הגידול
המסר המרכזי שחשוב להפנים הוא שצמחים זקוקים לתנאים דינמיים בכל שלב של ההתפתחות כדי לצמוח ולגדול באופן בריא. כאשר אחד מהמשתנים שהוזכרו חורג מהטווח האופטימלי, גם אם כל יתר המשתנים הם ברמות אופטימליות, המשתנה הבודד שמחוץ לטווח יהיה צוואר הבקבוק, ויהפוך לגורם מגביל לחלק מהתהליכים הביולוגים שהצמח צריך לעבור כדי לשגשג. לכן הצמח לא יגשים את הפוטנציאל שגלום בו, והיבול יפגע. מאידך, כאשר שומרים על סביבת הצמח בטווחים המומלצים, ניתן להיות בטוחים שהצמח ישגשג ויניב יבול בריא עם תשואה גבוהה ועשירה.
אילוסטרציה המדגימה את השלבים השונים בהתפתחות צמח הקנאביס – החל מהזרע ועד לשלב הפריחה
גידול קנאביס בקרקע לעומת מערכות הידרופוניות
- ניתן לגדל קנאביס, כמו צמחים רבים, ביותר מאופן אחד. רוב האנשים חושבים על שורשים הצומחים באדמה, אך הידרופוניקה מאפשרת לעבוד בחללים קטנים יותר, עם שליטה רבה יותר על מקור המזון של הצמח. אם אתם מחפשים לשתול זרעי קנאביס ולעזור לו לגדול, קיימים מספר גורמים שעליכם לקחת בחשבון לפני שמתכננים דברים בחוץ.
גידול בקרקע (אדמה)
- צמחי קנאביס מעדיפים אדמה עשירה המאפשרת ניקוז מרבי. צמחים הגדלים על הקרקע זקוקים לחומרי העשרה תזונתית כמו תולעי אדמה או זבל כדי לשפר את בריאות הצמח ולוודא שהיבול יקבל את כל מה שהוא צריך.
- צמחים סופגים חומרים מזינים מהאדמה, כך שבשלב הפריחה חובה להשתמש בדיוק בסוג ובכמות החומרים המזינים הנכונים כדי למקסם את התנובה ולמנוע מחסור בתזונה. אפילו כאשר האדמה היא הטובה ביותר שקיימת, עדיין צריך להוסיף מספר חומרים מזינים בכדי למקסם את התוצאות, ובנוסף צריך להילחם באופן תדיר בעשבים שוטים ובמזיקים.
- יתרונות הגידול על הקרקע באים לידי ביטוי בסלחנות גבוהה יותר של הצמח לתנאים אותם הוא מקבל. במילים אחרות, חוסר תשומת לב לא יגרום בהכרח לנזק בלתי הפיך. בנוסף, הגידול באדמה קל יותר מגידול הידרופוני.
- חסרונות הגידול על הקרקע הם הצורך בשטחי אדמה נרחבים ביחס לכמות היבול, מכוון שגידול על הקרקע תופס מקום רב בהשוואה לאותה תנובה בגידול הידרופוני.
גידול הידרופוני (מנותק מהקרקע)
- גידול הידרופוני פירושו גידול צמחים באמצעות כל אמצעי גידול שאינו מחובר באופן קבוע לקרקע.
- קיימות מספר אלטרנטיבות הכוללות: מצעי חצץ, קוקוס, חול, סתם מים ועוד. במהלך התהליך כולו יש לספק לצמח את כל חומרי התזונה שלו באמצעות אספקת המים שלו. מערכות הידרופוניות מגיעות בצורות שונות.
- באופן כללי, יתרונות הגידול בשיטה הידרופונית הם תנובה גבוה יותר הנובעת מאספקה מדויקת של הכמויות הנכונות של כל החומרים המזינים שהצמח זקוק להם.
יתרונות הגידול בשיטה הידרופונית הם אלה:
- ניתן לגדל הרבה יותר מחזורי גידול בשנה.
- המוצר הסופי נראה יותר סימטרי ולכן איכותי יותר.
- מתקבלת תוצאה מהירה יותר ובדרך כלל עשירה יותר.
- הגידולים תופסים מרחב מינימלי ביחס ליבול שהם מניבים.
- קל יותר לתקן בעיות מכוון שיש שליטה רבה יותר על הצמח.
- לא צריך להתמודד עם הקשיים של עשבים שוטים, צמחים פרזיטים וחרקים מזיקים שקיימים בקרקע בשפע.
- תהליך הגידול יכול להיות אוטומטי – על ידי שימוש בטכניקות כמו בועות ותרבות מים עמוקים.
- חסרונות הגידול בשיטה הידרופונית הם תחזוקה גבוהה יותר לניקוי הציוד והצורך בהקפדה אדוקה על כל הכללים בכל שלב של התהליך.