הפחתת רעשים בסביבת הגידול
- חדרי גידול חייבים אספקת אוויר עשיר בפחמן-דו-חמצני. לכן כדי לייצר תחלופת אוויר ניתן למצוא מערכת אוורור כמעט בכל חדר גידול, או לחלופין מערכת העשרת CO2 בתוך החדר.
- מערכות אוורור מייצרות רעש חריף ומונוטוני – אפילו מערכות אוורור מושקטות. בנוסף, מערכות אוורור אינן מאפשרות הנמכה של עוצמת הרעש באופן חשמלי מבלי לפגוע בעוצמת תנועת האוויר, אך ניתן להנמיך את עוצמת הרעש על ידי אמצעים מכניים מבלי לפגוע בעוצמת תנועת האוויר.
- רעש הוא גורם מהותי שיש להתייחס אליו בכובד ראש מכוון שרעש יכול להוות מטרד חריף הן לשוכני הבית והן לסובבים הגרים בקירבת מקום – במיוחד בלילות או בסופי שבוע שקטים, בהם אפילו רחש קטן עלול להפריע.
במדריך זה נסביר את מקור הרעש והאופנים בהם ניתן להפחית את רמות הרעש מבלי לפגוע בזרימת האוויר שחדר הגידול צריך.
מקור הרעש
- במירב המקרים רעש שבוקע מחדר הגידול מקורו באמצעי האוורור – מפוחים, וונטות ועוד.
- רעש של מכשירי האוורור נגרם בשל שתי סיבות נפרדות:
ראשית– פעולת המנוע יוצרת תנודה מכנית של גוף המכשיר.
שנית– זרימת האוויר בצינורות יוצרת תנודה מכנית בשרשור.
- באופן כללי – ככל שהמפוח יהיה בעל הספק גבוה יותר וזרימת אוויר גבוהה יותר, הרעש יהיה גבוה יותר.
פתרונות להפחתת הרעש
ראשית דבר – חשוב לרכוש ציוד אמין ובעל תקן, אולם במקרים רבים אפילו ציוד בעל תקן מפרסם מידע שאינו תואם את המציאות.
מבדיקות יסודיות שערכנו עם ציוד מדידה למגוון המוצרים המיובאים לארץ, מצאנו כי מירב המכשירים מתפקדים באופן אמין, אך עוצמת הרעש שהיצרנים מפרסמים אינה תואמת כלל וכלל את עוצמת הרעש במציאות.
הפתרון היעיל ביותר להפחתת רעש הוא שימוש בציוד אקוסטי ייעודי להפחתת רעשים
- במקרים בהם חשוב שחדר הגידול יהיה שקט במיוחד, רצוי להתקין מפוחים בתוך תיבה אקוסטית ייעודית הבנויה מעץ ומספר שכבות בידוד אקוסטי.
- התיבה האקוסטית סופגת יותר מ-65% מהרעש של גוף המכשיר. התיבה מונעת את הרעש הן בתוך חדר הגידול והן ביציאת האוויר מחוץ לחדר הגידול. תיבה אקוסטית ייעודית מאפשרת סביבת גידול נוחה ורגועה ומונעת את מטרד הרעש מדיירי הבית ומהסביבה הגרה בקרבת מקום.
- קיימים מפוחים מושתקים הבנויים עם תיבה אקוסטית מפלסטיק. אולם יכולת הפחתת הרעש של תיבה אקוסטית מפלסטיק אינה משתווה למחצית איכות הפחתת הרעש של תיבה אקוסטית ייעודית הבנויה מעץ ומספר שכבות בידוד אקוסטי.
בנוסף לתיבת השתקה אקוסטית ייעודית, ניתן להשתמש באגזוז אקוסטי לספיגת רעשי תנועת האוויר מהשרשור.
אגזוז אקוסטי מפחית כ-50% מכמות הרעש ביציאת האוויר מחוץ לחלל הגידול וכך ניתן למנוע את המטרד של הרעש לשכנים ולסביבה.
שילוב של תיבה אקוסטית ביחד עם אגזוז אקוסטי מפחית את רעש המפוח לעוצמת רעש נמוכה שאינה מטרידה את הסביבה ומאפשרת סביבת גידול רגועה ושלווה.
טבלה המדגימה עוצמות שונות של רעש ממקורות שונים
- ניתן לראות מתוך הטבלה כי אין מדובר ביחס לינארי, שכן פעמיים העוצמה של רחש הרקע במשרד שקט ממוצע – 50 דציבלים (50db), אינה שווה לרעש של דיסקוטק במרחק של מטר אחד מהרמקול – 100 דציבלים (100db). כלומר, פעמים 50 db אינם שווים ל- 100 db.
- דציבלים (db) הם יחידה לוגריתמית המשמשת למדידת עוצמת הקול. מכוון שמדובר ביחידה לוגריתמית – שאינה לינארית, המשמעות היא שכל תוספת של 3 דציבלים עוצמת הרעש מוכפלת, ובאופן דומה, כל הפחתה של 3 דציבלים פירושם חצי מעוצמת הרעש.
- דוגמה א: שני מכשירי אוורור בעוצמת רעש של 25 דציבלים כל אחד, לא ירעישו בעוצמה של 50 דציבלים, אלא ירעישו בעוצמת קול של 28 דציבלים כאשר הם יפעלו ביחד, שכן מדובר בשני מכשירים זהים, ועוצמה כפולה היא תוספת של 3 דציבלים (28=25+3).
- דוגמה ב: שני מכשירי אוורור בעוצמת רעש של 40 דציבלים כל אחד, לא ירעישו בעוצמה של 80 דציבלים, אלא ירעישו בעוצמת קול של 43 דציבלים כאשר הם יפעלו ביחד, שכן מדובר בשני מכשירים זהים, ועוצמה כפולה היא תוספת של 3 דציבלים (43=40+3).
כדי לשמור על סביבה שקטה, רגועה ונינוחה לדיירי הבית ולסובבים, מומלץ לרכוש מוצרי אוורור בטווח רעשים של 35-50 דציבלים (db), כדי שמספר מכשירי אוורור שיפעלו ביחד, לא ירעישו בעוצמה גבוהה יותר מ-60 דציבלים. ככל שהרעש המצטבר של כל מכשירי האוורור נמוך יותר, תחושת הנינוחות בחדר גבוהה יותר.
חשוב להבין:
- שימוש בצינור שרשור מבודד – שרשור אשר עשוי משתי שכבות אלומיניום וביניהם צמר אקוסטי, אינו מפחית את הרעש ביציאת האוויר מחוץ לחדר. כוון שהאוויר אינו בא במגע עם שכבת הצמר האקוסטי, אולם שימוש בצינור שרשור מבודד מפחית את רעש תנועת האוויר בתוך חלל הגידול.
הערה חשובה:
ניתן להפחית את עוצמת הרעש באמצעות התקנת ווסת חשמלי (דימר) למפוח. בעזרת הווסת ניתן להוריד את עצמת זרימת האוויר של המפוח וכך להפחית את עצמת הרעש. כמובן שמדובר בפתרון הפוגע בקצב זרימת האוויר בחלל הגידול. לכן רצוי להימנע מפתרון זה.
קיימים פתרונות נוספים להפחתת הרעש שאינם כוללים ציוד אקוסטי ייעודי – אולם האפקטיביות של פתרונות אלה אינה גבוהה במיוחד
- הארכת שרשור
במקרים בהם הרעש נגרם מנקודת יציאת האוויר בקצה צינור השרשור ניתן להאריך את השרשור או לבצע בו עיקול בצורת מקל סבא. בנוסף, ניתן לכוון את קצה צינור השרשור לעבר קיר או לעבר תיבה אקוסטית – תיבה שמצופה בספוג לספיגת רעשים שתאפשר יציאה של אוויר אבל תפחית רעש.
- הגדלת קוטר צינור השרשור
הגדלת קוטר צינור השרשור היוצא מהמפוח לדוגמה, אם קוטר יציאת המפוח הוא 4 אינטש אז לחבר ליציאת המפוח צינור שרשור בקוטר 6 אינטש. או אם אם קוטר יציאת המפוח הוא 8 אינטש אז לחבר ליציאת המפוח צינור שרשור בקוטר 10 אינטש.